Over mij

rotterdam-is-awesome
In 1974 begon het vak voor mij bij Baas en van Haastrecht, op de Oostzeedijk in Rotterdam. Het bureau zit er nog altijd, nu als BvH. Mijn allereerste leermeester heette Nico Vogel. Hij liet me niet met rust. Het moet anders. Het moet over. Het moet korter. Het moet levendiger. Zo dus. Tien uur per dag, omdat ik door ging als hij naar huis was.  Ik zag dat het werkte. Nico ook. Na dik 5 maanden mocht ik een kleine personeelsadvertentie schrijven, die ook echt geplaatst werd. Het was mijn basis, een solide ondergrond. Maar na goed anderhalf jaar, zag ik in Adformatie een advertentie: Avon Cosmetics zocht een copywriter. In London. Ik had nog nooit gevlogen. Maar het leek me wel wat. Dus ik schreef, vloog, praatte, werd getest – and got hired.
1200px-City_of_London_skyline_from_London_City_Hall_-_Sept_2015_-_Crop_Aligned
In 1975 kwam ik in London uit de ondergrondse met een koffer. Aangenomen bij Avon Cosmetics, als copywriter voor de Benelux op het Europese hoofdkantoor. London zag er anders uit dan nu, maar was ook toen al lichtjaren wereldser dan Nederland. Het werk bestond uit direct mail voor Avon consulentes en sales brochures met eindeloos veel productcopy, zoals je ze nu op webshop pagina’s aantreft. Pielen op de centimeter, tegen scherpe deadlines aan. Maar elke dag een feest. Internationale omgeving, copywriters en art directors uit alle landen van Europa. Het opent je ogen, je horizon, je wereldbeeld. Het Engels dat ik er leerde heb ik sindsdien verder ontwikkeld en vandaag schrijf ik er ook hele boeken mee. Er kwam een eind aan toen Avon last kreeg van aangescherpte colportagewetten in de Benelux. Ik zag de bui hangen. Shit. Terug naar Nederland. Maar met zoveel meer bagage en dat zou lonen in Amsterdam.
Amsterdam_16x9
Eind jaren ’70 terug in Nederland en omdat de reclamewereld in Amsterdam zat, kwam ik er ook. Ik wilde gewoon erg goed in dit vak te worden tenslotte. Zo waren er meer, maar er kwam werk uit me dat opviel en de telefoon deed rinkelen. Ik kwam bij de beste bureaus van Nederland terecht, waar de grootste namen van het vak je niet spaarden als je onzin maakte. Harde kritiek werkt. Het werk werd beter en beter. Ik won Lampen van Goud en van Zilver, een Copyprijs van plastic, een Zilveren Leeuw uit Cannes en meer van dat. Ik kreeg uiteindelijk de kans samen met anderen een bureau te beginnen. Dat me weer andere, extra skills leerde, ondernemen, managen. Na zo’n tien bewogen jaren was er de verkoop aan een groter bureau. Freelance verder. Kijken hoe dat zou zijn. En omdat je dan toch de vrijheid hebt, besloten we dat Antwerpen ook een mooie stad was om te gaan wonen.
a
Rond 2001 werd Amsterdam verruild voor Antwerpen. De wereld was al aardig online aan het worden, dat hielp. En er reed toen zelfs nog een betrouwbare intercity tussen Antwerpen en Amsterdam. Het werd 12 jaar met van alles en nog wat. Aan werk geen gebrek, het Nederlandse netwerk was groot en er kwam een nieuw Brussels bureaunetwerkje bij. Freelancen is een apart genre werken. Er zit druk op. Er is niemand anders om je te scherp te houden dan jezelf.  Toch moet dat, want hoge kwaliteit is waarom je gebeld wordt. Maar als je ermee om kunt gaan, is het fantastisch leuk. Het brengt je van alles op je bord. Hou je van je comfort zone, dan moet je geen freelance creatief worden.  Zo kreeg ik dus een uitgever in Zaltbommel aan de lijn. Of ik een boek zou kunnen schrijven over Corporate Storytelling. Sorry, over wat? Ik had bovendien nog nooit een boek geschreven. Maar natuurlijk kon ik dat. Toch?
cropped-covercs.jpg
Het boek dat me rijk maakte. Bij wijze van dan. Rijk in de zin dat het mijn blik verruimde, m’n kennis verbreedde en mijn loopbaan een nieuwe wending gaf. Al die jaren A-merk marketing communicatie bleken de ideale brug naar het (her)definiëren van kernverhalen en de creatieve vertaling ervan. De komst van social media en de veranderde houding van consumenten op zoek naar de waarheid achter merk- en bedrijfsimago: ik bleek het voor te zijn. Sindsdien heb ik al vele bedrijven hun kernverhaal laten terugvinden en laten vangen in een Manifest en andere communicatie. Op dit gebied werk ik regelmatig nauw samen met Storytelling People in Nederland. Eerst dus nog vanuit het ‘Antwaarpse’. Maar de stad, zelfs voor deze cityslicker, begon te benauwen. Er was drang naar groen, lucht, horizon, ruimte en buiten ontstaan. Iets totaal anders. En zo kom je – vanzelfsprekend – in de Italiaanse Piemonte.
IMG_0185
Hier gebeurt het nu. Net buiten dit altijd bruisende hart van een dorp waar we inwoners 742 en 743 werden. Hier in de Italiaanse Piemonte staat nu mijn werktafel, online verbonden met de rest van de wereld. Niet omdat het moet, maar omdat het dus kan. En klein dorp of niet, opdrachtgevers weten me te vinden, vanuit Nederland, België, de UK, tot Canada aan toe. Af en toe vlieg ik naar opdrachtgevers, werkrelaties of zoals onlangs nog om een corporate film te helpen produceren. Het is opnieuw een andere wereld. Maar opnieuw werkt het om er beter van te worden. Ook deze omgeving werkt weer mee aan nieuwe inzichten, scherper denken en hoge productiviteit, merk ik. Non c’è male, zoals ze hier zeggen. Heeft u wat te Googlen.

Geïnteresseerd in een gesprek en kennismaking over een project waar u een nieuwsgierige blik van buitenaf voor zoekt? U weet me te vinden.

Peter van der Wijk. Ervaring in facts & figures.

1974 

1977

1979

1982

1983

1985 

1988

1990

1992

2001 – heden

Baas & van Haastrecht

Avon Cosmetics, London

Hansnel Reklamemakers

TBWA

Young & Rubicam

KVH/GGK

PPGHT/JWT

Lowe Kuiper & Schouten

Bruns van der Wijk (co-founder/partner)

freelance, Vanderwijkschrijft

Bekroningen: 5x ADCN, ADCN Copyprijs, Silver Lion, 7 Epica’s, Nederlandse DM Award, Esprix Award, talloze nationale en internationale nominaties.

Ervaring: Werkte o.a. voor ABN AMRO, Postbank, Aegon, RVS, Sony, Philips, KPN, Ericsson, Ahrend, BMW, Mercedes-Benz, Mazda, Toyota, Red Band, Verkade, Peijnenburg, Campari, Chocomel, Fristi, Fanta, Campina Melkunie, Sourcy, Grolsch, BelCompany, BASE, Douwe Egberts, Siemens, Univ, diverse overheidscampagnes e.v.a.

Publicaties: Boek “Corporate Storytelling“, de marktwaarde van een geloofwaardig verhaal. Over de kracht en het belang van het bedrijfsverhaal, van binnenuit verteld en naar buiten toe volgehouden en blijvend doorvertaald.

Bekende thematieken, o.a:

Al het goeie komt van Melkunie koeien – Campina Melkunie

Een slimme meid is op de toekomst voorbereid – Ministerie Sociale Zaken

Red Band, als je voor pret bent – Red Band Venco

…………………, daar kun je mee thuis komen – Ministerie Verkeer & Waterstaat

Willen weten. De Volkskrant. – PCM

BASE. Freedom of speech – BASE (België)

Een gedachte over “Over mij”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s