Performance: een kleine greep

In mijn werk houd ik van eenvoud, relevantie, eigenheid en authenticiteit. Wat ik zoek, is werk dat mensen verrast, mijzelf en mijn opdrachtgevers incluis. In onderscheidend werk zie je altijd de bevlogenheid, het enthousiasme en het plezier terug waarmee het gemaakt is. Ik denk dat dat ook geldt voor deze persoonlijke greep uit mijn portfolio.

1.

Kennedy Van der Laan – Corporate story: De Heldere Lijn

Screenshot KvdL video
Kennedy Van der Laan Advocaten is van de heldere lijn. Werkwijze, identiteit en de opmerkelijke affiniteit met kunst zijn naadloos bij elkaar gebracht in deze corporate brandvideo (lengte 1.45 minuut, klik hier).

Kennedy Van der Laan Advocaten had behoefte aan een scherpere positionering en bredere profilering. De kenmerken voor eigenheid waren er: een prettige bescheidenheid, eenvoud in de omgang, duidelijk richting gevende advisering en zeer compacte rapportering. Wat naast deze professionele competenties opviel was een sterke affiniteit met kunst. 

Werkwijze, karakter, identiteit en de opmerkelijke affiniteit met kunst bleken ideaal bij elkaar te passen voor een eigen corporate geluid. “De Heldere Lijn” is een breed gedragen en flexibel concept, waarin de fundamentele sterktes verteld worden aan de hand van portretkunst. Het laat de eigen partners, advocaten en medewerkers een centrale rol spelen en dat op een manier die hen letterlijk een uniek eigen gezicht geeft. Het concept is inmiddels uitgewerkt naar de corporate website, in print en wordt het zelfs doorgevoerd op de achterzijde van visitekaartjes.

Als project een textbook voorbeeld van hoe slagvaardig en effectief je een veelomvattend vraagstuk kunt oplossen. Ik werkte in dit project samen in een kernteam met merkstratege Sabine van der Velden, art director Michel van Duyvenbode en Kennedy Van der Laan marketing director Farah Martinez.   

727.017.18 adv. FD_2 246x368

727.017.18 adv. Elsevier_1 215x285 (1)

Visitekaartjes

Potloden

2.

BLOB.art – art from oil

Blob Manifesto
Klik hier en lees het manifest live op de website

Art from oil: er schuilt veel moois in BLOB.art. Niet alleen de kunst die Miriam Slaats ermee de wereld in brengt, maar ook de diepere en actuele boodschap. Samen met enkele internationale kunstenaars benut ze de aparte schoonheid van olie als aanjager van awareness voor de schaduwzijde ervan, het plastic afval. De kunst is divers, van sculpturen van gerecyclede plastics en kunststoffen tot verbluffende video-art die drijvend plastic tot kunst verheft. Ze benaderde mij met de vraag hoe ze deze BLOB.art beweging meer duiding en houvast zou kunnen geven. Ik ontwikkelde en schreef  een manifest en brandstory over BLOB.art als inspiratie voor nieuwe ideeën om de wereld beter en vaker over plastics te laten nadenken.

3.

Univé – Niet voor jezelf leven.

thumbnail Unive
Klik hier en zie hoe simpel het is om mensen te helpen

Univé is een coöperatieve Nederlandse verzekeraar, opererend zonder winstoogmerk. Samen met hen definieerde ik het kernverhaal ‘Onbaatzuchtig’ dat vertaald werd naar de TV-campagne ‘Niet voor jezelf leven’. Wat begon als een briefing ‘doe iets met Marco Borsato, omdat we zijn film sponsoren’ kreeg zo een breder verhaal dat intern en extern verder werd ingevuld. Ik schreef de corporate story en een manifest voor interne doeleinden en ontwikkelde en begeleidde de radio- en TV-commercials.

4.

Ministerie van Verkeer – Daar kun je mee thuis komen

Thumbnail Ministerie
Klik hier en zie dat je onderweg van alles kunt tegenkomen

Het Ministerie van Verkeer heeft veel uiteenlopende boodschappen te vertellen, die ieder voor zich van doen hebben met de verkeersveiligheid. Om dat aan elkaar te verbinden werd gezocht naar een eigen, herkenbare lijn, waarin de centrale gedachte van veiligheid in het verkeer benadrukt kon worden. Freelance werkend bij bureau Roorda schreef ik op een stukje papier ‘Daar kun je mee thuiskomen’ – en dat konden we inderdaad bij het ministerie. Dat is inmiddels jaren geleden, maar de regel leeft nog altijd als relevant verbindende rode draad.

5.

Europcar – Slim

Thumbnail Europcar
Klik hier en zie hoe je in galop naar een nieuwe positionering rijdt

Europcar wilde zich meer positioneren als aanbieder van mobiliteitsoplossingen dan als autoverhuurder pur sang. Binnen de internationale merkparaplu was er in Nederland ruimte om dat in eigen communicatie te laten zien. Daar was nog geen concept voor, wel was er een sponsordeal met Ilse de Lange. Het zou dus leuk en handig zijn als zij een rol zou kunnen spelen in de communicatie. Ik vertaalde de positionering naar het kernverhaal ‘vrijheid’ en ontwikkelde deze commercial waarin die belofte vorm en inhoud werd gegeven, mét Ilse de Lange, te paard en in de soundtrack.

6.

Goldwell – Onderscheidend op de inhoud

Goldwell Kruisjes
Deze campagne kwam destijds wel door. De ads zijn zelfs zo tijdloos van stijl en aanpak dat ze ook vandaag dodelijk effectief zouden zijn. Het is een kwestie van durven kiezen voor een stevige boodschap en durven gaan voor maximale impact.

Goldwell richt zich nu op de wereld van hairstylisten, maar was ooit een relatief klein, zeer kwalitatief merk haarverzorging. Het werd alleen gedistribueerd bij de betere dameskappers. Om het merk meer zichtbaarheid te geven dan louter daar, ontwikkelden we een printbenadering in glossy magazines. Bescheiden budget, dus het mocht best iets confronterend, zei de opdrachtgever. ‘Dood door schuld’ was de eerste uiting – dat leverde inderdaad veel nieuwe gespreksstof op bij de Goldwell kappers en aanzienlijk meer merkbekendheid bij de glossy lezeressen. En uiteindelijk ook een ADCN Bekroning. Persoonlijk vind ik het nog altijd een campagne zoals die ook vandaag nog gemaakt zou kunnen worden. Clean, inhoudelijk, afwijkend en onderscheidend, op basis van de identiteit van het merk. 

Goldwell Haar

Goldwell Kaal

Meer werk, met name TV- en radiowerk, vindt u hier op Vimeo, met o.a. een golden oldie als Red Band ‘Testbeeld’ en meer dat een beeld geeft van een veelzijdige loopbaan.

Neem contact op, altijd open voor vragen en een fixed fee begroting

Telefonisch: (31) 06 151 12 00 35  – Mail: vanderwijk@icloud – Skype: petervdw54

—> Terug naar home