Hoera, eindelijk privacy!

De nieuwe Privacy wetgeving laat ook de eenvoudige ZZP’er niet ongemoeid. Zo moet ik dit echt even aan al mijn klanten, relaties en belangstellenden doorgeven. Vandaag de link hier naartoe ook nog even mailen naar al mijn trouwe opdrachtgevers, die daar eigenlijk net zo min niet op zitten te wachten als ik.   

En misschien heeft u dezelfde ervaring als ik: de afgelopen dagen loopt plots mijn mailbox over van ongevraagde privacy verklaringen, zelfs van bedrijven waarvan ik me niet kan heugen dat ik er iets mee te maken heb gehad. De invoering van de privacy wetgeving zorgt dus voor inbreuk op mijn mailbox privacy: ik zie daar de humor wel van in. 

En gaat deze typische EU wetgeving iets oplossen? Ik heb mijn twijfels. Maar uiteindelijk vind ook ik het prettig om mijn klanten en – via deze post – eventuele potentiële opdrachtgevers gerust te stellen. Dus bij deze.

Persoonsgegevens. Heeft u in uw e-mailsettings rekening te houden met een nieuwsbrief of e-mailing van mij? Tot nu toe heb ik niemand daarmee lastig gevallen en dat ben ik ook niet van plan, want mensen krijgen zonder mijn bijdrage al te veel mail binnen. Ik zal nooit zomaar ongevraagd een mailing naar mijn klanten en contacten sturen. Mocht ik op een gegeven moment onverhoopt toch van gedachten veranderen (niets menselijks is een copywriter vreemd), dan zal ik altijd eerst en vooraf in een non-commercieel en gewoon persoonlijk mailtje vragen of u daar akkoord mee bent. En een nee is dan een nee, zo simpel is het. Wordt genoteerd en naar gehandeld.

Bewustwording. In mijn organisatie heb ik alle relevante mensen op de hoogte gebracht van de nieuwe privacywet en de consequenties ervan. Ik heb een goed en helder gesprek met mijzelf gehad en ik heb mezelf goed begrepen.

Privacy by design en default. Mijn klanten zijn geen bedrijven, maar mensen, individuele personen, waar ik netjes mee omga. Al mijn mailcontacten bewaar ik op mijn eigen iMac in het mapje ‘contacten’ en (sterk) paswoord beveiligd in de iCloud. Ik geef nooit ook maar iemand toestemming om op mijn (ook paswoord beveiligde) iMac en iPad te werken. Ik maak geen gebruik van een CRM-systeem of Excell-lijsten met gegevens en zelfs geen papieren klantenfiles. Wat ik niet nodig heb, bewaar ik niet. 

Register. Volgens de nieuwe privacywet hoor ik alles wat ik wel nodig heb in een register te zetten inclusief opgaaf van reden. Daar zal ik me de komende tijd zeker over gaan buigen, ik doe mijn best, maar er zijn kleine zaken die voorgaan zoals goed werk maken voor klanten. Ook hoor ik een bewerkersovereenkomst af te sluiten met de organisaties die persoonsgegevens verwerken: het goede nieuws is dat er geen enkele organisatie is die mijn klantgegevens verwerkt.

Privacybeleid. Wie inzage wil in wat ik aan klantendata over hem of haar heb, kan mij me dat altijd vragen , dan geef ik daar zonder meer inzage in. Ik geef nooit iemand toestemming om mijn klantendata te gebruiken voor welk doeleinde ook, zelfs niet voor charity of inzamelingsacties of wat dan ook. Ook zal ik nooit mijn klantenbestand mailen met het verzoek of de aansporing om aan zulke activiteiten mee te doen; ook stuur ik niets door wat ik niet ken en ook niet van wie ik niet weet wie het is.

Datalekken. Ik heb nog nooit met datalekken te maken gehad, maar als ik ooit iets zie of merk of melding krijg dat het zover is, zal ik dat binnen 72 uur aan de betreffende autoriteit melden.

Op de keper beschouwd is dit natuurlijk allemaal een gevalletje too little, too late in het licht van wat miljarden mensen al jarenlang ongevraagd op het internet hebben geslingerd.

In ieder geval, wees ervan verzekerd dat ook ik doe wat ik in redelijkheid kan om mensen met wie ik online contact heb geen schade te berokkenen. Ik ben nu 18 jaar freelancer en privacy is nooit een probleem geweest. Ik zie geen reden om daar verandering in te brengen. Dus mocht u toch nog iets geks tegenkomen in uw mailbox dat van mij afkomstig lijkt, dan weet u het: klik weg, hang op, bel uw bank.

Geef gerust commentaar, ik reageer altijd

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.