Het succes van een ziel op zakformaat

“Zonder ziel geen bedrijf”: deze woorden heb ik even geleend van Tadashi Yanai. Het lijkt me een man waar ik wel eens een dagje mee zou willen praten.

Vandaag is meneer Yanai de CEO en eigenaar van Fast Retailing, het moederbedrijf van Uniqlo kledingwinkels. Miljarden omzet en meneer Yanai is de rijkste man in Japan.

Allemaal op basis van een klein wit kaartje. 

De tienduizenden werknemers van Fast Retailing wereldwijd ontvangen allemaal een wit kaartje op zakformaat, met daarop de 23 Management Principles van Tadashi Yakai..

Iedereen draagt het bij zich en daarmee hebben ze de ziel van het bedrijf op zak. 

Meneer Yakai begon ermee toen hij zijn eerste werknemer in dienst nam. Sindsdien heeft hij zijn leiderschap principes voortdurend aangevuld met telkens nieuwe inzichten. Het zijn er 23 en nog altijd is hij bezig met schrappen en aanvullen waar en wanneer dat nodig is.

Er zijn heel wat witte kaartjes uit zijn handen gekomen in die 30 jaar. Er zullen er nog wel meer volgen. De ziel van zijn bedrijf staat op dat kaartje. Volgens hem is dat het belangrijkste wat een bedrijf nodig heeft.

“A soul is the most precious thing we have in life. Without a soul, a company or a person is nothing more than an empty shell.”

Het klinkt wollig, pluizig, abstract, woorden van een guru. Eigenlijk ben ik daar niet zo van. Toch denk ik dat meneer Yakai hier gelijk heeft. Niet omdat meneer Yakai miljardair geworden is en ik niet, maar omdat succesvol leiderschap in de basis gaat over inspiratie en houvast.

Grote merken en bedrijven zijn ofwel gebouwd door inspirerende founders en CEO’s ofwel succesvol verder gebracht door vast te houden aan hun principes. Persoonlijke principes blijken heel vaak de kern die bedrijven door alle tijden heen helpt. Ze hebben eei-learned-that-people-dont-buy-anything-from-unknown-stores-quote-1n key-story die nieuwe, volgende decision makers strategisch richting geeft en tegelijkertijd het personeel altijd blijft herinneren aan het grote verhaal waar ze deel van uitmaken.

Mensen willen ergens bijhoren. Mensen willen weten waarom ze elke dag uit bed komen. De drang die ze voelen om het beste uit zichzelf te halen, wordt gevoed door de ziel van het bedrijf.

Dat is standaard al heel lang een waardevol gegeven. Vandaag de dag, in deze huidige tijd, blijkt het helemaal goud. Omdat het een doorgeschoten, zielloze wereld is geworden.

Individualistisch, twitterig, hyperig, oppervlakkig, nep, opportunistisch, vluchtig, hol, leeg. Niets is nog wat het lijkt, weinig dat nog waar blijkt, veel is spin of gerucht. Of zelfs fake nieuws, zoals Facebook moest toegeven.

Mensen zijn dat eigenlijk wel beu. Werknemers zowel als burgers in hun rol van consument of zakelijke klant. Het consumeren om het consumeren hangt veel mensen de keel uit. Er is toenemend aandacht voor wat echt is, authentiek, duurzaam ontwikkeld, biologisch geteeld, zinvol bedacht, dienstbaar en sociaal.

Bedrijven en merken die in staat zijn betekenisvol in het leven te staan, kunnen rekenen op extra belangstelling. Bedrijven die actief en oprecht, open en integer op zoek gaan naar dialoog met met mensen in de buitenwereld merken dat ze die aansluiting inderdaad vinden.

Bedrijven horen mens te zijn. Dat is altijd al zo geweest, maar ergens onderweg naar nu zijn erg veel bedrijven dat kwijt geraakt. Sell, sell, sell en de rest komt later wel.

Die tijd is over.

Eerst de ziel van de onderneming maar weer eens hervinden. Eerst die kern maar weer eens herdefiniëren en de waarden die daarbij horen aanscherpen. Eerst maar weer eens vertalen naar houding en gedrag. Eerst maar weer eens eerlijk, dienstbaar en respectvol zijn naar mensen toe.

Dus tip voor de volgende change management sessie: pak maar vast een blanco wit kaartje.