Het boek dat me rijk maakte

‘Corporate Storytelling, schreef ik zo’n 8 jaar geleden op vraag van Uitgeverij Haystack.

Ik werkte toen voornamelijk als freelance concept-ontwikkelaar en copywriter voor een hele sliert bureaus en A-merken. Daarbij had ik een voorliefde voor denken in ‘paraplu concepten’. Dus geen ideetjes, maar meer vanuit de identiteit van een merk of bedrijf.Ik had toen al langer het gevoel dat mensen niet (langer) alleen op een aardige TV-commercial afgingen om een keuze te maken, maar dat het hele verhaal een rol speelde.

Het bedrijfsverhaal, het merkverhaal, de kern van wat de authenticiteit en de geloofwaardigheid kon bepalen: dat leek me gezien de oprukkende rol van internet onontkoombaar om succesvol te zijn als merk of bedrijf.

Toen de vraag kwam of ik verstand had van corporate storytelling en of ik daar een boek over kon schrijven, was m’n antwoord: “Als het af is wel”.

Ik had nog nooit een boek geschreven, laat staan over corporate storytelling. Maar je comfort zone is er om te verlaten, vind ik.

Het was een leerzame rit. Veel gelezen, veel nagedacht, veel eigen visie erin gestopt, veel mooie voorbeelden gevonden.

Het boek heeft mij rijk gemaakt, maar anders dan in geld. Ik heb me na het schrijven ervan verder verdiept in de corporate story, de brand story, identiteit en authenticiteit, hoe je zoiets ontwikkelt, vindt of hervindt en herdefinieert en wat je ermee kunt en doet.

Het is mijn nieuwe vak geworden.

Ik heb er als het ware mijn tweede adem mee gevonden, een nieuw denk- en werkterrein. En het prachtige is dat wat ik dus 8 jaar geleden zo’n beetje schreef, vandaag zo actueel is als maar kan zijn. Het gaat vandaag meer dan ooit eerder om betekenis, om de waarde van het bedrijfsverhaal en om contentontwikkeling.

Ik heb door het boek ook Mathieu Jacobs van Storytelling People ontmoet, waar ik inmiddels het ene corporate story project na het andere mee onder handen neem en niet van de minste bedrijven. Het is fascinerend werk en voor mij, net als al die jaren in de reclame, opnieuw iets waar ik m’n passie voor ‘parapludenken’ en schrijven in kwijt kan.

Het is bovendien ook niet bij dit ene boek gebleven. Er zijn er inmiddels een prettig aantal bijgekomen, allemaal geschreven in opdracht van directies en CEO’s die een visie hadden maar geen tijd om het neer te schrijven. Ik noem geen namen: ghostwriter tenslotte, wat vertrouwelijk is blijft vertrouwelijk..

Allemaal dankzij dat ene telefoontje en dit boek dat er daarna uit rolde. Acht jaar na dato is het nu opnieuw absoluut actueel en de moeite waard voor directies, management teams, HR-managers, CEO’s, merkorganisaties, marketeers en andere marcom professionals.

Maar neem dat niet van mij aan, maar van iemand die er destijds deze recensie over schreef. Het e-book is hier te bestellen. Persoonlijk vind ik de prijs iets aan de hoge kant, maar daar kan ik verder weinig aan doen. En ik weet dat het de moeite waard is.

 

 

 

 

 

Geef een reactie