Vermijd duurzaam als je ’t niet bent.

Duurzaam speelt geen enkele rol bij de aankoopbeslissing voor een stofzuiger, scooter, pannenset of smarthone en een overschat ietsiepietsie meer bij die voor een auto. Dus wat moet je ermee als bedrijf?

Duurzaam is het woord dat politici voor in de mond hebben – en welk bedrijf zou op een politicus willen lijken. Duurzaam is maatschappelijk deftig doen, een poging tot deugen, in de pas lopen met de heersende hype.

Erger is nog dat duurzaam moral blackmail is geworden.

Het is de teistering van het bedrijfsleven dat zich moreel gedwongen voelt een vermogen uit te geven aan zonnepanelen op het kantoordak, hybride lease-auto’s auto’s en vegetarische kroketten in het bedrijfsrestaurant. Het levert bottomline geen euro extra op en je redt er nog geen kruimeltje van de wereld mee.

Bedrijven zijn er niet om duurzaam te zijn. Bedrijven zijn er om winst te maken, zodat ze mensen aan het werk kunnen houden en belasting kunnen betalen waarmee ze bijdragen het land een beetje netjes te houden. Dat is de eerste verantwoordelijkheid voor wie een bedrijf runt. Daarna komt er een hele tijd niks en dan komt de zorg voor de stijgende waterspiegel in Bangladesh.

Ja maar de planeet dan?

Die planeet mankeert helemaal niks want klimaatverandering is één grote hoax, volgens de een. Nietwaar, die staat op punt het point of return te ronden, volgens anderen. Welnee, daar komt het goed mee als we de komende eeuw (!) nog een beetje ons best doen met elkaar, volgens een klimaattop.

tr_klimaattop_parijs_021215Niemand die het zeggen kan.

Waar het om gaat is dat we weer eens normaal moeten gaan doen met z’n allen. Dat bedrijven zich een eigen kernwaarde niet moeten laten aanpraten door Al Gore, Greenpeace of een klimaattop met 195 delegaties die er allemaal heen gevlogen zijn. Relativeer, mensen. Haal weer ‘es adem. Pak het gezond verstand erbij. Geloof je er in als mens-ondernemer en opereer je ook zo, dan heeft het zin om duurzaam te roepen. Geloof je er niet in als mens-ondernemer en opereer je niet overdreven duurzaam: laat dan vooral zitten, want de waarheid komt altijd uit in deze tijd. 

Natuurlijk, je hoeft nu ook niet perse het vullis zonder zak naar buiten te zwieren of de hele nacht het licht te laten branden in dat lege kantoorblok. Gewoon niet doorslaan in duurzaam doen en dus ook niet in niet-duurzaam doen, wie kan er tegen zijn.

Vegetarische kroketten in het bedrijfsrestaurant, dat is al erg genoeg.