10 redenen om zakelijk te bloggen

Leuke nieuwe ontwikkeling: bloggen levert me nu ook al blogklanten op. Afgelopen week meldden zich twee opdrachtgevers met het verzoek hun ‘ghostblogger’ te worden.

In beide gevallen gaat het om mensen die vanuit hun persoonlijke visie hun kennis willen delen over ontwikkelingen op hun specifieke vakgebied.

Voor de een ga ik het hebben over effectiever omgaan met marketing communicatie, voor de ander ga ik het in het Engels hebben over international business development.

Bloggen rukt op als communicatiemiddel. Dat blog ik zelf al langer dan vandaag en de boodschap begint in te dalen bij het MKB, B2B bedrijven en individuele ondernemers.

Ik blog zelf op deze site en op LinkedIn. De artikelen die ik schrijf deel ik actief op Twitter en via LinkedIn updates en LinkedIn groepen. Dat heeft het me tot nu toe bijna 1000 LinkedIn connecties opgeleverd en van hoge kwaliteit bovendien – entrepreneurs, managing directors, CEO’s, brand marketeers en influentials.

Het is mijn leeflijn naar new business. Bloggen is voor mij een ideale manier om te laten zien wie ik ben, wat ik kan, hoe ik schrijf, waar ik over nadenk, wat ik kan betekenen voor potentiële opdrachtgevers en hoeveel plezier ik aan mijn vak beleef.

Niet alleen brengt het me directe contacten en opdrachten, van corporate kernverhalen tot storytelling platforms tot zakelijke opdrachtboeken, maar ik merk ook dat mijn blogposts zorgen voor referrals. Kennelijk ben ik de moeite waard om aan te bevelen en ik heb sterk het gevoel dat mijn bloggen daar mede aan bijdraagt.  Volgens mij is bloggen een onmisbaar instrument voor iedereen die zakelijk aan de weg timmert.

10 grote voordelen van bloggen voor zakelijke inzet:

  1. Je kunt ermee kwijt wat je in advertising niet kunt vertellen (meer diepgang, meer ruimte, minder kostbaar)
  2. Je houdt absolute controle over wat je publiceert  (onderwerpen bepaal je zelf, manier van bloggen en platform van bloggen ook)
  3. Je kunt er onbelichte en verrassende kanten van je merk of bedrijf laten zien (corporate wordt menselijk, om iets te noemen)
  4. Je biedt mensen de kans om te reageren en een dialoog op gang te krijgen (een van de allerbeste redenen tbv marketing in deze tijd)
  5. Je kunt een blog gebruiken als enquete of eigen marktonderzoek (heel interessante mogelijkheid om goed gevoel te krijgen over bv. waardering tav  je bedrijf/merk/product/service in de markt)
  6. Je kunt er een fanbase van volgers mee creëren (die je blog weer delen met volgende potentiële fans en klanten)
  7. Je kunt er veelzijdig mee om gaan: woord & beeld, video, podcast, een geintegreerde versie van alledrie
  8. Je kunt de waarde en werking ervan heel goed monitoren (views, comments, likes, reacties, sitetraffic, volgers, retweets, contacten, etc.)
  9. Je kunt je eigen medewerkers erbij betrekken door over hen te bloggen (‘Al moet ik die onderdelen zelf naar Winschoten brengen: het zal en moet op tijd zijn’)
  10. Met elke blog bouw je verder aan versterking van autoriteit in de markt (kennis delen is een teken van kracht)

Bloggen hoort deel uit te maken van de communicatiemix, vooral ook die van B2B bedrijven. Deel wat je vindt, ziet, denkt, hoort of voelt zelfs. Mensen zoeken inhoud en relevantie, geloofwaardigheid en authenticiteit, nut en betekenis – bloggen is de manier om daaraan tegemoet te komen.

Maar het is niet anders: trek er een serieuze periode voor uit. Een halfjaar met 6 substantiële blogposts op z’n minst, een jaar met 12 artikelen is nog beter. Een incidentele blog – tenzij shockerend en waarom zou je dat willen als keurig bedrijf – levert niets op. Hoe serieuzer je het neemt, hoe meer het oplevert.

Geef gerust commentaar, ik reageer altijd

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.