Wees in alles je eigen bedrijfsverhaal.

Dit is er aan de hand: reputatie wordt belangrijker dan imago, betekenis belangrijker dan reclame, relevantie belangrijker dan merkbekendheid.

De sharing society en the internet of opinions gaan niet over – ze nemen in kracht en belang toe. De hang naar authenticiteit en geloofwaardigheid, de roep om transparantie en heldere interactie tussen bedrijf en consument: idem dito.

Die transitie voltrekt zich in redelijk moordend tempo. Hoe hou je het bij als bedrijf en management, of liever: hoe blijf je het voor? Hier zomaar een paar gedachten die kunnen helpen.

Missie in orde? Tien, twintig, honderd, duizend of honderdduizend mensen in dienst: weten ze allemaal waarvoor ze elke dag naar het werk komen? Hebben ze er zin an vanwege het verhaal dat hen allemaal verbindt? Kunnen ze niet wachten tot de werkdag begint? Vieren ze het succes alsof het hun eigen bedrijf is? Delen ze de droom van de man of vrouw daar bovenin? Zijn ze trots dat ze bij jou werken en niet bij een ander?

Huldig je je eigen kernwaarden? Zijn het kernwaarden die het goed doen bij het publiek of komen ze uit je hart? Staan ze wel ergens geschreven, maar weet niemand ervan? Is de organisatie ermee bezig? Hou je ze levend genoeg? Kloppen houding en gedrag met alle waarden? Zijn het echte principes waar werkelijk naar wordt gehandeld? 

Is je bedrijf betrouwbaar? Zou je er zelf zaken mee doen en blijven doen? Is een woord een woord in je organisatie? Worden mensen teruggebeld als beloofd wordt dat ze worden teruggebeld? Baalt iedereen als een stekker als een pakje te laat bij een klant is? Wordt er direct actie ondernomen om dat probleem op te lossen? Wordt een mail snel beantwoord of door automatic reply en daarna nooit meer? Is je imago beter dan je reputatie?

Ben je relevant voor de klant? Ben je zender van boodschapjes of open voor dialoog? Heb je echt interesse in je doelgroep? Wil je leren van je klanten? Stop je serieus tijd en energie in contact met klanten? Ga je actief met ze om op social media? Durf je te laten zien dat je niet perfect bent (dat is namelijk niemand)? Zeg je ‘Stel hier uw vraag’ omdat het goed staat of omdat je benieuwd bent? Deel je dezelfde visie op de wereld?

Doet de CEO ook mee? Is hij of zij de onzichtbare man at the top of tweet hij elke dag iets aardigs, leuks, interessants, nieuwswaardigs? Praat hij of zij taal die mensen begrijpen? Legt hij zelf op TV uit waarom iets helemaal mis ging en onzettend sorry daarvoor? Blogt hij een keer per week over visie en missie? Is hij een mensch in de communicatie? Speecht hij geweldig? Is hij het het bedrijf in levende lijve? Heeft-ie ballen?

Wees je eigen bedrijfsverhaal, elke dag, elke minuut van de dag. Jasje goed, dasje goed, dat ook – maar de binnenkant, het hart, de ziel, de wil, de trots, de passie, de ware aard: dat is waar je voortaan de wedstrijd mee wint. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s