Marketing wordt een storystrijd.

In ‘Game Over, van Brandhome strategy director Erik Saelensbeshrijft hij hoezeer technologische ontwikkelingen de consument – nog meer dan nu al –  in staat zullen stellen advertising te mijden en te negeren. Het is Game Over voor marketing zoals we het kennen, stelt hij.

Feit is dat marketing op dit moment misschien wel voor het heetste vuur ooit staat. Advertising als marketing instrument staat op punt om te vallen. De effectiviteit van online zowel als offline advertising was al op weg naar de uitgang, met de komst van ad blockers komt daar de vaart nog extra goed in.

Liefst 80 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar negeert internetreclame, 35 procent van deze groep zet adblockers in om aan reclame te ontkomen. Jongeren vinden internetreclame te veel aanwezig (40%) en niet relevant (20%).

Dit blijkt uit de ‘Irritatie Monitor Internetreclame 2015 die marketingtechnologie aanbieder Relay42 door onderzoeksbureau No Ties liet uitvoeren. Ook veelzeggend: deze inderdaad shocking opsomming van online advertising ineffectiviteit (klik erop om te vergroten, de moeite waard).4d22353d-9726-41a5-a3fa-9e790e38ed9d-original

En het is niet alleen de jonge consument die zich niet meer laat bespelen door pure advertising, offline noch online. Dwars door alle leeftijden en welstandklassen heen bespelen miljoenen mensen zelf tablet en smartphone om achter de waarheid te komen van merken en bedrijven. Die powershift is ingezet en is onomkeerbaar.

“Marketing is storytelling” volgens een andere marketing guru Seth Godin.  Marketing zal meer en meer een verhalenstrijd worden, die gevoerd wordt door door teams van marketing mensen en smart data professionals. ‘Mark meets tech’ – het zal niet lang duren voor er in Raden van Bestuur en management van merkorganisaties ook plaats wordt ingeruimd voor een Chief Information Officer en ook een Chief Storytelling Officer.

Data en Content worden een stel.

Het begrip Big Data duikt nu overal op, maar het gaat om Smart Data. Marketers zullen alles moeten gaan leren over interesses, belangstelling, levenshouding en meningen van de consument in het algemeen en hun klanten in het bijzonder. Want ook een van zichzelf sterk en authentiek merk- of bedrijfsverhaal heeft nog altijd richting en sturing nodig.

Wie en waar zijn die de mensen die organisch het dichtst bij je staan in termen van leven, werken, denken, eten, lezen, slapen, drinken, hobby’s, mediagedrag, kledingsmaak en zoveel meer?

Die kennis wordt essentieel, omdat het de effectiviteit van marketing zowel als communicatie verhoogt. Het maakt de kans om je verhaal te verbinden met mensen die passen bij jouw overtuiging als merk en bedrijf vele malen groter.

Technologie maakt het vervolgens steeds eenvoudiger om met ze in contact te komen dankzij nieuwe ontwikkelingen zoals pinpoint video platform Virool. Een interessant vertelmedium, niet alleen vanwege de manier waarop het mensen bereikt, maar ook omdat video er de centrale rol vervult.

Video is nu al de meest effectieve soort content die er is en de waarde ervan zal snel toenemen; volgens een voorspelling die deel uitmaakt van de Cisco Visual Networking Index zal in 2017 zo’n 70% van alle online traffic bestaan uit video.

Verhaal vinden, verhaal vertellen, verhaal verspreiden – het zal niet vanzelf gaan, maar het is voor elke marketingorganisatie een stevige leidraad om in handen te nemen.

May the best story win.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s