En daar zijn de emogieren weer

‘Op ons mag een beroep worden gedaan’. Nou, ik ben benieuwd. Bij welke Gooise 

villapoort kunnen de Syrische en Afghaanse vluchtelingen zich melden? In welke Blaricumse kasteeltuin kan het COA z’n vluchtelingentent opzetten? Waar in Amsterdam-Zuid gaat de deur wijd en hartelijk open voor een famile met 9 kindertjes?

Voelt u zich geroepen, staat er boven de paginagrote advertentie in de Telegraaf. Ondertekend door de fine fleur van Nederlandse BN’ers. Na 4 jaar vluchtelingencrisis en bijna 3000 verdronken vluchtelingen later zijn ze er nu als de kippen bij.

Gelukkig maar dat er eindelijk een foto is verschenen van een aangespoeld klein lijkje en iedereen klaar is voor een TV-actie: zo’n kans voor open doel laten BN’ers niet liggen. 

Exposure is everything, in de BN’ers wereld, op de voet gevolgd door timing.

Boeken- , platen- en programmaplugger Matthijs Van Nieuwkerk is de kwaadste niet en Humberto maakt het al helemaal uit niet wie er zit, zolang het maar geluid maakt. Maar je kunt ze als BN’er niet blijven bellen met het nieuwtje dat ‘ik nadenk over een boek/show/programma/film/toneelstuk/expositie’.

Een Godsgeschenk dus, zo’n jongetje in de branding. Wat een fijn ruggetje om je daarover weer even van je meest empathische kant te laten zien. Schitterend ook dat het allemaal zo lekker vrijblijvend is. Lees die tekst: het is ‘laten we dit’ en ‘laten we dat’. Wie zijn die ‘we’, als ik vragen mag. Zijn jullie dat, BN’ers met jullie gouden hartjes? Wat gaan jullie eraan doen?

Ja natuurlijk, een grote TV-show. Wie had dat gedacht. De theatermaker (sic) achter de advertentie: “We gaan hierover in gesprek met de NPO. We denken aan een soort 24-uurs actie waarin iedereen zijn zegje kan doen. Het zou mooi zijn als er ook aandacht voor komt op de televisie en radio”.

HET ZOU MOOI ZIJN ALS ER OOK AANDACHT VOOR KOMT OP DE TELEVISIE EN RADIO. Het staat er echt. 

Avond na avond zien we bootjes dobberen, mensen verdrinken, vluchtelingen in kampen en overspoelde Griekse toeristenstranden. Dag na dag staan alle nieuwssites vol over vluchtelingen, mensensmokkelaars, lijken in vrachtauto’s en door treinen overreden gezinnen die over het spoor de Macedonië route volgen. En toch:

HET ZOU MOOI ZIJN ALS ER OOK AANDACHT VOOR KOMT OP DE TELEVISIE EN RADIO.

Waar is die theatermaker geweest al die 4 jaar? Onder welke theatertegel is die vandaan gekropen? Is hij zo werkloos als theatermaker dat hij geen kabelaansluiting meer kan betalen? Blind? Doof? Doet-ie alleen mime-theater?

Dus eenTV-actie, ja natuurlijk een TV-actie. Wie had dat gedacht? Natuurlijk weer met een belpanel vol BN’ers en dan liefst 24 uur, zodat er geen enkele BN’er teleurgesteld hoeft te worden en ook even in beeld kan komen met zijn of haar TV-compassie.

Reken maar dat de belcaroussel rinkelt in het Gooi. Er wordt inmiddels een belpanel samengesteld om alleen al de telefoontjes van amechtig hijgende BN’ers te verwerken, die zich ‘spontaan’ aanmelden voor een plekkie in Circus Mededogen.

Hoe kun je niet cynisch worden van al die emogieren. Van al die opportunisten die het niet uitmaakt waar het om gaat – kanker, longen, nieren, spieren, tsunami’s of vluchtelingen – zolang ze er maar weer bij zijn voor hun eigen kleine momentje van gespeelde betrokkenheid en professionele meewarigheid.

‘Op ons mag u een beroep doen’, klinkt het onderaan de advertentie. Maar voor wat dan als ik vragen mag?

Joop van den Ende: wat gaat hij in Jezusnaam doen, zelfs hier een musical over maken? Gaat z’n vrouw Janine vanaf nu Syrische vluchtelingenkunst verzamelen? Wim Pijbes, gaat die z’n Nachtwachtzaal beschikbaar stellen als slaapzaal? Wel weer goede exposure voor het Rijks en Wim Pijbes zelf, niet te vergeten. Win-win-win. Job Cohen, gaat die iedere nieuwe vluchteling een hart onder de riem steken door langs te gaan en ‘m op te beuren met een vrolijk JOLO? 

En Paul de Leeuw, ja die zal er niet bij zijn. Ach, die zal toch niet een tour gaan doen langs alle asielzoekerscentra om er te zingen uit eigen oeuvre? Hebben die mensen nog niet genoeg geleden?

‘Op ons kan een beroep worden gedaan”.

Nou, Linda en Johnny de Mol, Wendy van Dijk, Erland Galjaar, Carice van Houten, Claudia de Breij, Spike van DI-RECT, Henny Vrienten, Job Cohen, Simon Keizer, Nick Schilder, Patrick Lodiers, Paul de Leeuw, Maneul Broekman, Anna Drijver, Joop en Janine van den Ende, Beau van Erven Dorens, Kim Feenstra, Sopie Hilbrand, Onno Hoes, Tjitske Reidinga, Katja Schuurman en nog vele anderen – ik weet wel iets:

Ga je schamen.