Stel, je bedrijf bestaat 50, 100, 400 jaar

Leica bestaat 100 jaar en viert dat met het mooiste cadeau dat ze konden bedenken: een ode aan de fotografie.

In 2 minuten 100 jaar geschiedenis in een film die ook zelf een historisch momentje beleefde: ze won dit jaar in Cannes de Grand Prix tijdens het meest prestigieuze advertising festival ter wereld. 

Inspirerend inzicht, beklijvend verhaal, prachtig idee om iconische foto’s te reconstrueren, de moed om te vertellen dat veel van die foto’s niet door een Leica gemaakt werden. Het is niet alleen het bekijken waard, er zijn ook lessen uit te trekken voor merken en bedrijven, groot en klein, die een schitterend verhaal te vertellen hebben:

  1. Reclame vertelt, storytelling verbindt. Leica kende ik als merk, maar ik wist niet dat met die eerste Leica feitelijk de straatfotografie geboren werd. Dat mensen toen ‘bevrijd’ werden uit hun statische studio’s en voor het eerst konden laten zien wat zich buiten in de echte wereld afspeelde. Een mooi inzicht en een groot verhaal tegelijkertijd, interessant, inspirerend, relevant. Dit verhaal verbindt veel tegelijk: verleden aan heden, merk aan mens, interne trots aan externe betrokkenheid.
  2. Reputatie wordt belangrijker dan image. Mensen zijn in toenemende mate meer geïnteresseerd in binnenkant dan buitenkant. Merken en bedrijven zullen moeten leren leven met een nieuwe realiteit ten aanzien van wat hun verhaal is en hoe het verteld wordt: ‘Kijk ons eens’ is uit, ‘Zo zijn wij’ is in. Leica maakte zich feitelijk nog groter door ook andere merken ook eer te gunnen.  Dat past bij en voegt toe aan de reputatie van het merk: topkwalitatief, toonaangevend, authentiek, trots op haar bijdrage aan fotografie.
  3. Ook kleine verhalen maken groter. De Leica film is er niet alleen voor de ode aan fotografie en het feest van 100 jaar Leica. De film laat vele grote, herkenbare gebeurtenissen zien uit onze moderne wereldgeschiedenis, maar weeft er ook het kleine banale van geroosterde boterhammen tussendoor. Eerder het domein van de selfie dan van Leica, zou je zeggen. Maar die geroosterde boterhammen maken in hun kleine menselijkheid het verhaal tegelijkertijd groter zowel als 
  4. Commmunity building & consumer generated storytelling. Door de Leica film naar Leica sites gesurfd en zo beland je dus in het Leica Fotopark, een community van liefhebbers en aanhangers van fotografie, waar je zelf een fotostream kunt creëren en waar befaamde fotografen te volgen zijn. Een feest van gelijkgestemden, gefaciliteerd door Leica die daarmee een eigen leger fans en potentiële ambassadeurs binnen handbereik heeft. Bovendien zorgen ze voor een mooie stroom ‘consumer generated content’.

Wat de community aan foto’s cq. verhalen binnenbrengt voegt voortdurend waarde toe aan het verhaal en merk Leica. Het verhaal wordt telkens vernieuwd. Dat maakt het voor Leica heel simpel om contact te maken met de community om ze meer en meer bij het merk te betrekken of zelfs voor het merk te laten werken als verspreiders van het verhaal. Een verhaal dat zo relevant is voor mensen dat zij zich op basis daarvan duurzaam aan je verbinden: dat is het nieuwe goud. Community storytelling is niet de toekomst van marketing, die toekomst is al bezig.

2 gedachten over “Stel, je bedrijf bestaat 50, 100, 400 jaar”

  1. Ben met Joost eens dat de voice-over weinig toevoegt. Het beeld en de muziek zijn sterk genoeg. Het verhaal wordt weliswaar door de acteur prachtig verteld, maar je kan zonder. Tegenwoordig, in mijn films maak ik sporadisch gebruik van VO. Interview fragmenten, beeld en geluid vertellen het verhaal. VO creëert in mijn opinie afstand terwijl je dicht op de huid moet zitten. Peter

  2. ja, goed gedaan en goed dat je erover schrijft. Alleen jammer dat de VO. Denk dat het verhaal in vijf titels verteld had kunnen worden. Het had het idee versterkt. En de prachtige muziek naar grotere hoogtes gebracht. My view. Joost

Geef gerust commentaar, ik reageer altijd

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.