Stel, je bedrijf bestaat 50, 100, 400 jaar

Leica bestaat 100 jaar en viert dat met het mooiste 

cadeau dat ze konden bedenken: een ode aan de fotografie.

In 2 minuten 100 jaar geschiedenis in een film die ook zelf een historisch momentje beleefde: ze won dit jaar in Cannes de Grand Prix tijdens het meest prestigieuze advertising festival ter wereld. 

Inspirerend inzicht, beklijvend verhaal, prachtig idee om iconische foto’s te reconstrueren, de moed om te vertellen dat veel van die foto’s niet door een Leica gemaakt werden.

GrolschFilmVergelijk dat eens met de film waarmee Grolsch 400 jaar Grolsch de John Lanting revue laat passeren. Godallemachtig, ja, zegt u dat wel. Amateurtoneel van een niveau dat zelfs niet in aanmerking zou komen voor enige vorm van subsidie. Die krijgen ze nu zo te zien ruimhartig van Grolsch dat kennelijk denkt dat je met historisch kostuumdrama iets van authenticiteit laat zien.

Ook hen zou ik willen zeggen: bekijk deze Leica film nog eens en dan nog eens. Het is niet alleen het bekijken waard, er zijn ook lessen uit te trekken voor merken en bedrijven, groot en klein, die een schitterend verhaal te vertellen hebben:

  1. Reclame vertelt, storytelling verbindt. Leica kende ik als merk, maar ik wist niet dat met die eerste Leica feitelijk de straatfotografie geboren werd. Dat mensen toen ‘bevrijd’ werden uit hun statische studio’s en voor het eerst konden laten zien wat zich buiten in de echte wereld afspeelde. Een mooi inzicht en een groot verhaal tegelijkertijd, interessant, inspirerend, relevant. Je voelt dat het een verhaal is waar je ook iets mee kunt hebben zonder dat je fotografeert. Het  hoe we als gewone mensen mede dankzij Leica aan unieke geschiedschrijving kunnen doen, maar evengoed allemaal onze eigen verhalen kunnen laten meebeleven door wie dat wil. Dit verhaal verbindt veel tegelijk: verleden aan heden, merk aan mens, interne trots aan externe betrokkenheid.
  1. Reputatie wordt belangrijker dan image. Mensen zijn in toenemende mate meer geïnteresseerd in binnenkant dan buitenkant. Merken en bedrijven zullen moeten leren leven met een nieuwe realiteit ten aanzien van wat hun verhaal is en hoe het verteld wordt: ‘Kijk ons eens’ is uit, ‘Zo zijn wij’ is in. Leica had kunnen uitpakken met ‘kijk ons eens met onze iconisch Leica foto’s’, maar maakte zich feitelijk nog groter door ook andere merken die eer te gunnen.   Dat past bij en voegt toe aan de reputatie van het merk: topkwalitatief, toonaangevend, authentiek, trots op haar bijdrage aan fotografie.
  1. Ook kleine verhalen maken groter. De Leica film is er niet alleen voor de ode aan fotografie en het feest van 100 jaar Leica. De film laat vele grote, herkenbare gebeurtenissen zien uit onze moderne wereldgeschiedenis, maar weeft er ook het kleine banale van geroosterde boterhammen tussendoor. Eerder het domein van de selfie dan van Leica, zou je zeggen. Maar die geroosterde boterhammen maken in hun kleine menselijkheid het verhaal tegelijkertijd groter zowel als LeicaBammetjestoegankelijker. Uitgerekend dat shotje dagelijks leven er tussendoor geeft aan hoe bijzonder het hele verhaal van die eerste Leica eigenlijk is geweest voor ons allemaal. Het kleine versterkt het grote, dat is iets waar storytelling bij uitstek voor geschikt is, voor bedrijven en merken van elk formaat overigens. Berichten vanaf de werkvloer, bloggen door de baas, cases uit de support afdeling, publiekelijk vragen om meningen over product of dienstverlening, bijvoorbeeld. Open en eerlijk zijn, ook over wat er niet goed gaat en hoe dat aangepakt wordt: het is iets waar bedrijven bang voor zijn, maar waar mensen buiten nou juist naar op zoek zijn.
  1. Commmunity building & consumer generated storytelling. Door de Leica film naar Leica sites gesurfd en zo beland je dus in het Leica Fotopark, een community van liefhebbers en aanhangers van fotografie, waar je zelf een fotostream kunt creëren en waar befaamde fotografen te volgen zijn. Een feest van gelijkgestemden, gefaciliteerd door Leica die daarmee een eigen leger fans en potentiële ambassadeurs binnen handbereik heeft. Bovendien zorgen ze voor een mooie stroom ‘consumer generated content’. Wat de community aan foto’s cq. verhalen binnenbrengt voegt voortdurend waarde toe aan het verhaal en merk Leica. Het verhaal wordt telkens vernieuwd en buiten dat is het voor Leica heel simpel om contact te maken met de community om ze meer en meer bij het merk te betrekken of zelfs voor het merk te laten werken als verspreiders van het verhaal. Community storytelling is niet de toekomst van marketing, het is al bezig. Likes op Facebook scoren, waar veel communicatie op gericht lijkt te zijn? Leuk, maar Facebook likes hebben evenveel betekenis als Henk Krol die zegt dat hij zich vergiste in plaats van fraudeerde. Het helpt je merk niet verder. Een verhaal dat zo relevant is voor mensen dat zij zich op basis daarvan duurzaam aan je verbinden: dat is het nieuwe goud.