Mijn mail aan Yanis Varoufakis

In het begin vonden de Nederlandse media hem

wel een toffe peer, die Yanis Varoufakis.  Een lekker gekke, cool kale, motorrijdende, stropdasloze, hemd uit de broek econoom die Europa wel eens een poepje zou laten ruiken met hun bezuinigingsdrift.

Zijn voorstellingen schijnen het beeld te hebben opgeroepn van de Nutty Professor.

Volgens mensen uit het onderhandelingscircus die een presentatie van ‘m bijgewoond hebben in de afgelopen maanden, schijnt Yanis er een volkomen imbeciel economisch wereldbeeld op na te houden.

Wat Yanis in een wirwar van kleurige pijltjes en balletjes op de Power Point schilderde schijnt van een dermate onthutsende onzin geweest te zijn, dat het iemand verleidde tot de vraag of er ook nog echte voorstellen kwamen.

‘Alles in het belang van het Griekse volk’ – ja, die kenden we al. Zo won Syriza de Griekse verkiezingen. Syriza, niet een beetje links, maar zo links dat zelfs Marx zich er niet bij had aangesloten.

Syriza heeft gulheid met andermans geld naar een heel nieuw level gebracht. Geen seconde ook maar iets gedaan wat op hervomen zou kunnen lijken, integendeel: de ambtenaren die eerder ontslagen waren werden prompt weer aangenomen – wat in Griekenland niet betekent dat ze weer op hun werk zijn, overigens.

Yanis en Tsipras hebben ondertussen hikkend van de lach de hele Europese top plus de ECB pus het IMF van de ene deadline naar de andere weten te vertragen. Van de ene laatste kans naar de volgende laatste kans en als het weer gelukt was werd dat weer prima gevierd in een vijfsterrenhotel dat per nacht evenveel kost als een heel Grienks jaarpensioen (plus bijbehorende 13 maand).

“Elke nacht extra is er een, Tsiep” riep Yannis dan weer uitgelaten. Tsipras kwam op die momenten niet meer bij, ook al niet omdat Yanis al die bar- en hotelbonnetjes tekende als Minister van Financien van Griekenland – weer van die IOU’s die never nooit niet meer betaald gingen worden, wisten ze allebei.

Het Griekse volk heeft nu ook eindelijk in de gaten dat dit slecht gaat aflopen en trekt inmiddels de Griekse banken leeg. Yanis kan misschien nog een keer doen alsof hij verstand van geld heeft, maar dan is het over en sluiten. Misschien mag mag hij nog net mee terug vliegen in het Griekse regeringsvliegtuig, daarna wordt dat verkocht op e-Bay.

Stuitend is het wel om te zien hoe zo’n man kennelijk geen ene Griekse reet geeft om zijn eigen Griekse volk. Dat wordt sinds hij er is besodemieterd waar het bij zit, het wordt voorgehouden dat hij ervoor gaat zorgen dat er niets zal veranderen, dat de oude Grieken lekker hun pensioen kunnen houden, ambtenaren nog altijd gratis geld blijven krijgen voor weinig werk en dat alle vriendjes van al die ambtenaren hen ook nog altijd om een baan voor het leven kunnen vragen, net als voor de crisis.

Het maakte me op een gegeven moment allemaal net iets te boos. En toen ik uit balorigheid het Ministerie van Financiën van Griekenland vond, kon ik het niet laten eens een keurige mail te schrijven aan Yanis Varoufakis.

Ik heb nog geen antwoord gehad. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wat je Griekenland stuurt, krijg je niet terug, tenslotte.

Hier integraal de tekst:

Dear Marxist minister of hardly any finance,

Haven’t you heard? Marx passed away and so have all his followers; well, all but one.You. Well done, you got it right in one guess. Many of us in Europe – normal people, paying taxes, working hard, not pensioned off at what, 52?, not corrupt, not paying for privileges with money in envelopes, not being civil servants who never apppear in offices, in short: not Greek – think anyone with a brain would not be able to uphold some ancient, failed economic theory.

So, just asking: what is up with your brain? Really, what the hell are you doing?

We have seen your deranged drawings that you presented to European and other moneylenders – are you really an academically schooled economist or did you receive your diploma after exchanging discretely closed envelopes too?

It is strange. You and your nitwit friend Tsipras should be ashamed by now, pissing away the future of the young Greeks and a whole generation of children by stoically holding onto the ‘rights’ of the pensioners who in fact care more about their pensions than about Greece.

Still you keep on twisting, whining, refusing, stalling, you keep on insisting that handing out free money to anyone is a great way to run a society. Worst of all, you keep on pretending you are doing that for the benefit of the proud Greek people.

The proud Greek people? The proud Greek people should have been proud to pay their taxes like every normal person in Europe. They should have been proud to work honestly as civil servants instead of being corrupt little rulers of simple people’s lives. They should have been proud to stand tall by trying to set things straight and playing their debts, like the proud Irish and Potugese have done already.  

But noooo, instead the proud Greek people voted for populist Marxists who saw an opportunity that wasn’t to be missed. Promise what you can’t make come true to fools grasping at straws: even Marx would have been frowning on that kind of behaviour. At least, he meant what he said to people.

Disgusting, really.

You had your chance to win back our esteem  for the Greek people. Instead you and your comrade Tsipras gave us the finger. Well, as a reward this week you will get the biggest finger of all time from all of us. I hope the Greek people will be real proud of that too.

Kind regards and best of luck with you drachmes,

Peter van der Wijk