7x waarom CEO’s zelf moeten twitteren.

Dit is niet direct een post van 140 lettertekens. Dus maar meteen beginnen:

1. Richard Branson. Je kunt van hem zeggen en denken wat je wilt, hij weet als geen ander dat dit het soort tijd is waarin de CEO het bedrijf niet alleen leidt, maar vooral ook is. We leven in een persoonlijkheidscultus. Ook voor de explosieve uitbarsting van social media wist Branson de media al moeiteloos opmerkzaam te maken op zichzelf en daarmee op Virgin. Geen wonder dat weinig andere CEO’s zo knap gebruik weten te maken van social media als Branson. Zoals een tijdje terug na een iets te enthousiaste nasleep van de opening van een Virgin Hotel in Chicago. Dat leverde een vrij aardige stapel bekeuringen op, maar leave it to Branson om er iets leuks van te maken op social media. Prettig cheeky en rebels, altijd in lijn met de company die hij zelf begon en in levende lijve vertegenwoordigt. Branson heeft charme, Virgin heeft fans.

2. Charme. De CEO is het bedrijf, altijd en overal. Charme is een asset dat sterk bijdraagt aan imago en reputatie van de topman of -vrouw zowel als van het bedrijf.  Twitter stelt je in staat om tweet voor tweet charme op te bouwen door meer van jezelf te laten zien.Er is niks mis met een selfie tijdens een werkbezoek aan een nieuwe fabriek in Zuid-China en een tekstje als: ‘Helmen staan me niet 🙂 maar blij met great new plant, big thnx to our Chinese partners”. Zelfrelativering en nieuwswaarde passen samen prima in een enkele tweet. Aardig, charmant èn on the ball, zegt zo’n berichtje. Leuk voor eigen werknemers en consument onder de volgers, interessant voor altijd loerende zakenmedia. 

3. Eigentijds. Het is 2015 en het is beter dat je zichtbaar maakt dat je dat door hebt als CEO. Topmensen worden al te gemakkelijk weggezet als wereldvreemde figuren die steeds minder weten wat er leeft in de echte zowel als digitale straten. Door alleen al op Twitter te zijn, maak je duidelijk dat je niet van gisteren bent. Je laat zien dat je begrijpt waar de mensen tegenwoordig zitten en hoe belangrijk social media is geworden als communicatiemiddel. Je toont dat je bedrijf net zo min achter loopt als jij. Al is je bedrijf bij wijze van spreken wereldwijd marktleider in handgewrongelde geitenkaas en zo innovatief als de eerste boer die geiten hield, dan nog zeggen jouw tweets tegen iedereen: we zijn mee, we doen mee, we zijn niet gek, al doen we hier alles met de hand.

4. Benaderbaar. Topmensen moeten ook in de top mensen blijven. Dat zal niet meevallen als je dagelijks wordt opgehaald door een verlengde Audi, geen andere mensen meer tegenkomt dan jouw counterparts en alleen nog First Class vliegt. Via Twitter houd je de benen op de grond. Het is hoe dan ook een interactief medium. Mensen kunnen – en zullen  – commentaar leveren op wat je doet. Je stelt je dus open op. Je maakt je benaderbaar. De gewone Tom, Dick en Harry is in staat om contact met jou, de hoogste baas, te hebben. Mensen vinden dat geweldig, want ze verwachten het niet. Geen dagelijkse gewoonte van maken, dan is het hek van de dam. Maar als het zo uitkomt, kan het. Mensen houden van benaderbare bestuurders, zeker in de Nederlandse polderverhoudingen. Met Twitter kom je ze wat dat betreft tegemoet.

5. Betrokken. Volg @tim_cook van Apple. Dat doen inmiddels al 1,2 miljoen mensen, dus je staat niet voor gek als je je erbij voegt. Er valt Twitertechnisch veel te leren van Tim. De man die Steve Jobs’ enorme schoenen te vullen had, doet dat inmiddels met verve. Waar hij Twitter vooral uitstekend voor benut is het tonen van betrokkenheid. Vaak door Apple medewerkers te roemen waar ook ter wereld hij ze tegenkomt op dat moment. Vaak door stil te staan bij historisch aansprekende momenten of figuren op dagen dat dat relevant is. Vaak ook door de klanten van Apple te complimenteren als ze weer eens ergens in een lange rij voor een winkel hebben gelegen. Het gaat soms nergens over en toch gaat het ergens over. Hij komt erin naar voren als een zachtaardige man, die trots is op alles en iedereen bij Apple, die soms bijna kinderlijk verwonderd door de wereld trekt en toch ook beseft dat er meer in het leven is dan een iPad of Apple Watch. Hij staat middenin de wereld en tussen de mensen. Al zijn z’n berichtjes geen literaire wonderen, ze maken ‘m menselijk en betrokken en dat straalt hoe dan ook weer af op Apple.

6. Openheid. Buzzword van nu: transparantie. Geen bedrijf dat het tegenwoordig niet in de kernwaarden heeft opgenomen. Juist vanwege de social media explosie, ironisch genoeg. Als bedrijf kun je die ontwikkeling niet leuk vinden, maar dat is dan pech. Mensen beginnen een grote voorkeur te krijgen voor bedrijven die gevraagd maar ook ongevraagd open zijn in hun communicatie naar de buitenwereld. Het helpt als dat niet alleen in praktijk wordt gebracht door allerlei woordvoerders, persberichtjes en een corporate twitteraccount, maar ook door de CEO die laat zien en horen waar hij mee bezig is, in de wereld dan wel in z’n hoofd. Af en toe een berichtje doet wonderen voor de perceptie van openheid van het bedrijf. De CEO hoeft echt geen twitterende kletsmajoor te worden om mensen geïnformeerd te houden. 

7. Persoonlijkheid. Persoonlijk twitteren als CEO zal onherroepelijk iets van je persoonlijkheid te zien geven. Taalgebruik, onderwerpen, eventuele pics en video’s: elk berichtje opnieuw onthult opnieuw een fractie meer over wie je bent. Dat kan allemaal prima in functie van de zakelijke activiteiten die bij CEO-schap komen kijken. Je kunt echt wel iets van je persoonlijkheid prijs geven zonder het over het privéleven te hebben. Essentieel is dat het authentiek is. Wees jezelf en wees oprecht. Ben je iemand van de droge humor, laat dat vanzelf komen bovendrijven in je 280 tekens. Dat doet het imago of de reputatie van het bedrijf geen kwaad. 

Twitteren, dames en heren CEO’s: zeker doen, het is goed voor de reputatie van je business en die van jezelf. Hou alleen een ding echt en absoluut in de gaten, namelijk dat Twitteren net zoiets is als autorijden. Doe het niet, nooit, never ooit, met een vrolijk borreltje op. Een dronken tweet is voor elke CEO the end of the road.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s