Air New Zealand, Lord of the Storytellers

Een nationale luchtvaart-maatschappij vertelt het verhaal van 

een land. Als het goed is hoor je daar als passagier het karakter, de cultuur en de mores van het land in weerspiegeld te zien.

Dat zie je prachtig terug in de veiligheidsvideo die Air New Zealand inmiddels vertoont in haar vliegtuigen. Innemend, onderhoudend, verrassend, fun en 1000% procent meer beklijvend dan de gebruikelijk riedel van zwemvesten, no smoking signs en de zuurstofmaskertjes van Frans Timmermans.

Nu weten we in onze delen van de wereld niet heel veel van New Zealand. Goed, sinds Lord of the Rings weten we iets beter dat de natuur er schitterend is. Verder schijnen er meer schapen dan mensen te zijn en wie er wel eens geweest is, komt terug met het verhaal van een innemend soort laid back mentaliteit en groot verlogen tot relativeren. No stress, mate.

Ze zijn in ieder geval trots op hun land en hebben erg goed begrepen dat hun Air New Zealand een vliegende storyteller is. Zie bijvoorbeeld deze twee kernwaarden, die ze zelf overigens heel wat beter ‘guiding principles’ noemen:

  1. We will champion and promote New Zealand and its people, culture and business at home and overseas
  2. Our workplaces will be fun, energising and where everyone can make a difference

Het taalgebruik alleen al verraadt een mentaliteit die wars is van interessant doen of corporate jargon. Missie en waarden hoeven niet zwaarwichtig te klinken om goed te zijn en sturing te geven aan houding en gedrag. Waar het vooral om gaat is dat je een en ander niet alleen opschrijft, maar vooral ook in praktijk brengt. Dat doet Air New Zealand voorbeeldig.

Die Lord of the Rings veiligheidsvideo van ze komt dus bepaald niet uit de lucht vallen. Er is niet zomaar even een leuk ideetje uitgewerkt; die guiding principles zie je er in elk shot in terug. Het is even knap als slim als relevant.

Het is knap omdat het voor de eigen inwoners herkenbaar en trots-bevestigend werkt. Het is slim omdat het een captive audience verrast met een bijzonder stuk New Zealand promotie. Het is relevant omdat het de passagiers ineens weer aandacht laat schenken aan potentieel levensreddende informatie, die al lang geen blik meer waardig werd gegund.

Een veiligheidsvideo als bewijs voor de waarde van een consequent bedrijfsverhaal en storytelling op basis van identiteit en kernwaarden: hoe inspirerend is dat. Om door een ringetje te halen, zou ik zeggen.