Het boekje van de baas: persoonlijk leiderschap

Deze week rond ik een laatste hoofdstuk af van een manuscript dat ik schreef in opdracht van een bestuurder met meer visie dan tijd om het zelf te schrijven.

Het waren weer 5 prachtige maanden.  Het was geen gemakkelijk boek om te schrijven, maar het onderwerp was het meer dan waard om opnieuw een tijdje buiten mijn comfort zone door te brengen. 

Ik kijk stiekem alweer uit naar wat er komende maanden op m’n bureau zal belanden. Tot nu toe heb ik voornamelijk gewerkt met en voor managers die hun verhaal in boekvorm of als white paper wilden delen met de wereld.

Boek, ebook, blog, white paper: voor bestuurders zijn het nuttige instrumenten om een kijk op de toekomst vorm en inhoud te geven. Vanuit het eigen persoonlijke perspectief verteld, komt het corporate verhaal plots meer tot leven dan binnen de vaak wat strenge kaders van missie, visie, ambitie, etc.

Het verhaal van de baas maakt meer los dan het verhaal van de zaak, zeg ik wel ‘ns. Een visie in eigen woorden laat de bevlogenheid van bestuurders zien die er vaak in zit, maar te weinig uit mag komen. ‘Een boekje van de baas’ werkt enorm inspirerend voor iedereen binnen de organisatie.

Belangrijk is dat het persoonlijk leiderschap versterkt. Het eigen verhaal laat de beleving van de beleidsmaker zien, de passie waarmee hij of zij dagelijks naar de zaak gaat om aan dezelfde kar te trekken als wie dan ook in de organisatie.

De emotie van de eigen woorden werkt ongelooflijk verbindend. Er wordt onderschat hoezeer oprecht enthousiasme ‘from the top floor’ een hele organisatie op sleeptouw kan nemen en een gevoel van trots teweeg kan brengen.

Het lijkt ijdelheid om als CEO of bestuurder een ghostwriter in de hand te nemen. In de Nederlandse cultuur wil dat nog wel eens afgedaan worden als egotripperij. Maar dan zeg ik: het zijn andere tijden, transparante tijden. See the bigger picture.

Intern en extern zijn mensen veel meer dan vroeger geinteresseerd in wie het gezicht van een bedrijf is, wie die mens is of wie die mensen zijn. Wat denken ze, hoe denken ze, wat vinden ze, hoe praten ze.

De vraag van nu is hoe merken en bedrijven verbinding kunnen krijgen met mensen, zowel binnen de organisatie als in de buitenwereld.

Persoonlijk leiderschap is daar een belangrijk factor in. De visie, ziel en passie van het bedrijf laten doorklinken in de eigen woorden van de baas heeft niks met ego te maken.

Het is domweg onderdeel van het geheel van factoren dat maakt of een bedrijf de moeite waard is om bij te werken, bij te gaan willen werken of van te kopen.

Een eigen, inspirerend visieverhaal, in welke vorm dan ook, is een instrument van thought leadership , een exponent van betrokken, passioneel persoonlijk leiderschap.

En het staat ook thuis wel mooi in de boekenkast, zo’n eigen boek.

Een gedachte over “Het boekje van de baas: persoonlijk leiderschap”

  1. Het is jammer dat je boekje over ‘Corporate Storytelling’ niet meer leverbaar is. Het stamt ook uit 2007. Zou het een idee zijn dat je een vervolg schrijft? Ik zou het zeker kopen. Het eerste boek heb ik een ruk uitgelezen. Overzichtelijk en goed geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s