Een beetje kwetsen doet geen retailer kwaad

intocht_zwarte_pieten

Al bedoel je het als retailer nog zo goed, het laatste wat je moet doen is je merkverhaal verloochenen.

Als je HEMA heet, ben je niet Nederlands, je bent Hollands.

Nederland: dat gaat over gidsland, multicultureel, politiek correct, tolerantie en meer sociaal wenselijke zachtheid naar buiten toe.

Holland: dat gaat over gezelligheid, warm bij elkaar, schaatskou, erwtensoep, bordspelletjes en oertradities zoals, jawel, Sinterklaas en Zwarte Piet die met de stoomboot uit Spanje weerom komen.

Het kinderfeest van Sinterklaas en Zwarte Piet is niet Nederlands, het is Hollands. Dat alleen al maakt voor elk oer-Hollands winkelmerk een no-brainer van de vraag hoe je Sinterklaas meeviert.

Het kan maar op een manier: als altijd. Met vrolijke Sinten en Pieten waar je ze maar kwijt kunt en de ‘zak van Sinterklaas’ zo verschrikkelijk vaak uit de muzakspeakers dat we er weer ouderwets strontziek van worden.

Heerlijk.

‘Ja, maar we willen er rekening mee houden dat de verschijning van Zwarte Piet voor bepaalde groepen in de samenleving kwetsend zou kunnen zijn”, hebben we vernomen.

Dat is dan pech voor bepaalde groepen uit de samenleving. Dan komen bepaalde groepen uit de samenleving maar niet in je winkel. Het is een vrij land. Het staat iedereen vrij zich gekwetst te voelen over dit, dat en het volgende en verdomd, dat gebeurt dus ook.

Maar het is ook een vrij land voor retailers om vast te houden aan hun merkverhaal.

Je merkverhaal gaat voor. Identiteit, authenticiteit, kernwaarden: dat zijn de criteria waar je je beslissingen tegenaan houdt. Niet de knorrige geluiden uit bepaalde groepen van de samenleving.

Is je identiteit gezellig oer-Hollands, dan zou je wel gek zijn om Sint en Piet niet breeduit mee te vieren in je winkels.

Trek je bepaalde groepen uit de samenleving af van de samenleving, dan blijft er nog zat samenleving over die zich niet gekwetst voelt door Zwarte Piet op een puntzak pepernoten.

Dus retailers van Nederland, hou je merkverhaal zuiver en je rug recht. Maak er ook nu een Sinterklaasfeest van zoals het hoort.

Dus inclusief Piet, zo zwart als roet, want vrees maar niet, dat doet je omzet echt wel goed.