Online marketing? Vergeet uw e-book niet.

moz-screenshot-6

We hebben, met z’n allen, nu toch wel definitief afscheid genomen van de offline wereld. We informeren ons online, we werken online, we amuseren ons online, we kletsen online, we schelden online, we hebben sex online. Alleen praktische bezwaren weerhouden ons ervan ook online naar het toilet te gaan.

Ook de marketing-communicatiewereld is echt wel om. Werd de kat in de afgelopen jaren nog enigszins uit de boom gekeken, nu gaan de budgetten in een ontstellend tempo naar online, want ‘daar zitten onze klanten’.

Zomaar even een kleine greep uit wat online voornemens:

* Bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen zal bijna een miljard worden uitgegeven door Amerika’s grootste politieke partijen. Dat is zes keer meer dan bij de verkiezingen in 2012, volgens een vooruitblik van Borrell Associates.

* 69% van de Belgische marketeers zijn van plan om hun budgetten in online reclame (inclusief zoekadvertenties) te verhogen, ten nadele van televisie en printmedia, volgens DeTijd

* In Nederland is ruim de helft van de marketeers (54 procent) van plan in 2014 meer te investeren in hun marketingstrategie, volgens marketing online

De mogelijkheden om daadwerkelijk contact te leggen met klanten, prospects, consumenten zijn online onmetelijk groot. Vooral als je iets kunt verzinnen waardoor ze eerder jouw online boodschap aanklikken dan die van een ander.

Vergeet dus vooral je e-book niet als je met je communicatie online gaat.

Als er nou iets niet kon in de offline wereld, dan was het mensen een heus boek cadeau geven. Dat kwam niet bij je op als marketingmanager. Een boek, dat sloot niet aan bij de doelgroep, werd beschouwd als iets elitairs en was sowieso een dure grap, want je ging toch niet even een extra druk van 50.000 boeken bestellen bij een uitgever.

Hoe anders ligt dat met het e-book. Het is een van die fantastische fenomenen die we er zomaar hebben bijgekregen in de online wereld. Enorm laagdrempelig, want voor iedereen simpel binnen te klikken en op de iPad staan ze netter op de rij dan mensen ze ooit kunnen krijgen in hun Billy.

Als je er even over nadenkt, is er weinig zo interessant als aanklik-, deelklik- en doorklikpremium als een e-book. Inhoud en vorm bepaal je zelf, oplage is geen item want het is downloaden tot in oneindigheid en je kunt er elke waarde aan geven die je wilt.

Een paar gedachten:

* Elk foodmerk kan de zoveelste website met handige receptjes bedenken. Maar waarom niet een deal maken met Jamie Oliver voor een eenmalig, exclusief als e-book verschijnend schitterend vormgegeven e-book te creëren? Alleen te downloaden bij aankoop van X, met download code op het pak. Of als welkomstcadeau bij aankoop van product x en inschrijven met je e-mailadres op de site.

* Een B2B dienstverlener stelt een exclusief e-book samen vol interviews met de meest gereputeerde professionals op haar vakgebied. Gratis te delen met klanten en relaties, gratis te downloaden bij aanvraag offerte of na afspraak en verder alle kansen om er een online campagne omheen te bouwen.

* Een high-end beddenfabrikant verpakt z’n expertise en bedrijfsverhaal in een exclusief e-book met de 10 meest bijzondere bedtimestories aller tijden. Of contacteert de meest populaire kinderboekenauteur voor een bijzonder e-book met voorleesverhalen, gratis te downloaden voor wie ‘alleen deze maand’ een bed aanschaft.

Een e-book met de beste tips van Warren Buffet voor beleggersbanken. Een e-book met wandelroutes bij aankoop van jouw merk buitenschoenen. Een exclusief e-book met in opdracht geschreven korte verhalen voor wie een korte vakantie of citytrip boekt. Enzovoort.

En dan doe ik nog niets eens mijn best.

Zo veelzijdig is een e-book als marketingtool en communicatietrigger namelijk. Het is werkelijk wat je er zelf van maakt. Daardoor kan het al heel snel de meerwaarde zijn die zorgt voor extra attentie, extra traffic, extra doorkliks, extra retweets, extra sympathie, extra likeability, extra reputatievergroting, extra rumour around the brand, extra autoriteit in de markt.

Dat moet ik het zoveelste ontbijtbordje cadeau nog maar eens zien doen.