CEO, laat je visie niet sleets worden

leadership4-1

De moderne CEO heeft het niet gemakkelijk. 

Ten eerste mag je in een land als Nederland al niet eens zo genoemd worden, anders ben je voor de mensen direct een ijdeltuit, een uitslover, een megalomaan en natuurlijk ook een graaier.

Ten tweede is er dat enorme glazen huis waar je in werkt tegenwoordig. Iedereen loert maar mee naar wat je van plan bent en als ze het er even niet mee eens zijn, vind je jezelf als trending topic terug op Twitter. Een beetje pech en je zit dezelfde avond zelfs bij Nieuwsuur tegenover een type als Emile Roemer, die niet aarzelt je bonus van het afgelopen jaar erbij te slepen.

Ondertussen borrelt er wel van alles in je hoofd en in je overtuiging. Je hebt visie. Je hebt een filosofie. Over hoe dingen anders zouden kunnen, beter. Voor bedrijven. Voor werknemers. Voor de produktiviteit. Voor carrière vrouwen. Voor de economie. Voor het land. Voor de wereld zelfs.

Visie helpt de wereld vooruit, te beginnen je eigen bedrijf.

Maar als je niets met visies doet, worden ze sleets. De wereld gaat te snel om op een mooie visie te blijven zitten. Het gelijk van juli 2015 is het ongelijk van september 2015.

Wat de moderne CEO met een visie dus te doen heeft, is zorgen dat die visie breed in de markt komt. Groots en meeslepend. Helder uiteengezet, geschreven als een nieuwe Grisham en met een catchy titel waar de pers niet van af kan blijven. Als boek, essay of e-book.

Of als filmisch document; niet de bekende ronkende bedrijfsfilm met niets zeggende bedrijfsgebouwen en varende schepen uit stockmateriaal, maar een inspiratie-film op basis van een serieus goed script en sterke beelden.

In Angelsaksische landen is het niet ongewoon dat CEO’s, nog terwijl ze CEO zijn, hun kijk op de zaken publiceren. Soms binnen de context van het bedrijf, soms los daarvan op persoonlijke titel. Want daar zeggen ze:  Wie z’n visie durft te delen, wordt er sterker van.

Het zegt iets over een CEO om met een Idee naar buiten te komen. In de beeldvorming maakt het de CEO deskundig, moedig, vooruitstrevend, innovatief, pro-actief, gezaghebbend, invloedrijk en voortrekker. En als de CEO dat allemaal wordt in de beeldvorming, dan wordt het bedrijf dat ook.

Kan geen corporate campagne tegenop.